Recensie: De Kraaien duologie

Titel: List & Leugens, Kraai & Koninkrijk 
Auteur:
 Leigh Bardugo
Aantal pagina’s:
542 & 622
Editie: 
Hardcover, ISBN: 9789020679847 & 9789020679465
Rating:
 5/5

Deze duologie las ik vlak achter elkaar. Daarom leek het me leuk om in deze recensie allebei de boeken te bespreken!

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zooitje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Six of Crows wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft. 

Kraai & Koninkrijk

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit. 

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Om te beginnen had ik to-ren-hoge verwachtingen van deze duologie. Ik was verliefd geworden op de wereld van de Grisha in de Grisha-trilogie en ik kon dan ook niet wachten om me weer in deze wereld te kunnen begeven. Ook zag ik op bookstagram ontzettend veel positieve dingen voorbij komen over deze boeken en Kaz Brekker. Ik was dus erg benieuwd.

And boy, I was not disappointed. Deze duologie vond ik echt nog veel beter dan de Grisha-trilogie. Echt, ik had moeite om af en toe andere dingen te gaan doen. Leigh Bardugo schrijft op een geniale manier 6 verschillende perspectieven. Zonder dat het soms onduidelijk is wie waar op welk moment is.

Ook zijn de personages op zich echt geweldig. En ja ook ik ben een beetje verliefd geworden op Kaz. De manier waarop Leigh alle personages een ontzettend eigen en uniek karakter heeft gegeven vind ik erg bijzonder. Dit maakt het boek ook fijn om te lezen. Op den duur wist ik gewoon wat een bepaald personage ging reageren.

Als het aan mij lag zouden we nog veel meer gaan lezen over Kaz en zijn bende kraaien. Van de Grisha-wereld heb ik voorlopig nog niet genoeg!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *